Instalarea corectă a unui aer condiționat
# INSTALAREA CORECTĂ AER CONDIȚIONAT
”CUM SE FACE INSTALAREA CORECTĂ A UNUI AER CONDIȚIONAT?!” # INSTALAREA CORECTĂ AER CONDIȚIONAT
tegia.ro/tegiaro
Calitatea instalării aparatului de aer condiționat (AC) nu poate fi ignorată. De cele mai multe ori, nefuncționarea sau funcționarea defectuoasă a acestuia se datorează instalării incorecte.
Din vasta experiență acumulată în timp, putem spune că pașii obligatorii ai instalării corecte ale unui AC de tip split sunt:
1. Alegerea poziției instalării
Se stabilește de comun acord între instalator si proprietar locul unde va fi amplasată unitatea interioară.
Din dorința de a deservi întregul apartament (sau mai multe camere) cu un singur aparat de AC, deseori proprietarul propune instalarea acestuia pe un hol. Aceasta este o soluție de compromis nerecomandată.
Iată și de ce: presupunând că există cerere de frig pe hol (temperatura a crescut), aparatul va porni. Dar volumul de aer al holului fiind mic (proprietarul întotdeauna va spune că lasă ușile deschise la camere, dar acesta nu este un argument valabil, deoarece circulația naturală a aerului rece de pe hol spre camere va fi foarte lentă), aparatul va produce frig pentru scurt timp, apoi se va opri.
Acest ciclu pornit-oprit se va repeta des. Într-adevăr, în cazul aparatelor de tip inverter, acest ciclu repetat des nu este o problemă, dar în cazul aparatelor split de tip on-off, durata lor de viață va fi redusă considerabil iar consumul de curent va crește și el.
Un alt dezavantaj al montării unității interne pe hol este scăderea randamentului AC-ului datorită lungimii mari a traseului frigorific și, uneori, lipsa posibilității evacuării condensului produs de unitatea internă.
Așadar, recomandarea noastră este să instalați aparatul de aer condiționat într-una din camere, în funcție de:
- punctele cardinale – camera cu fereastră spre sud sau vest va fi cea mai calduroasă pe timp de vară
- timpul petrecut în cameră – dacă după-amiaza sau seara, stați mai mult în sufragerie, de ce să nu vă simțiți bine?
- sensibilitatea persoanelor din camera – evitați să instalați aparatul de aer condiționat în camera copiilor (vor răci mai des, vor deveni mai sensibili) sau în camera bunicilor (vor fi mai multumiți cu un pic de răcoare venită din altă cameră care are instalat un AC)
Cea mai bună soluție (dar și cea mai scumpă) este să instalați câte un aparat de aer condiționat în fiecare cameră în care simțiți nevoia.
Trebuie să rețineți faptul că aparatul de aer condiționat va răci destul de repede aerul din încăpere dar pereții se vor răci intr-un timp mai îndelungat. De aceea este recomandat ca aparatul să fie lăsat să funcționeze cât mai mult timp cand nu stăm în cameră. Vom face astfel economie de energie și vom avea un ambient plăcut când stăm în încăpere.
O soluție utilă este să programati aparatul de aer condiționat să pornească cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a ajunge acasă sau când nu sunteți acasă folosind funcția TIMER.
2. Poziția unității interne a aerului condiționat sau instalarea corectă
Un alt factor important este poziția unității interioare a AC-ului relativ la situarea persoanelor în camera. Nu se recomandă ca aerul rece generat de aparatul de aer condiționat să fie îndreptat spre dumneavoastră. Puteți ține cont că unitatea interioară are deflectoare (lamele) reglabile manual (sau automat) care permit o oarecare direcționare a curentului de aer pe verticală (stânga-dreapta).Toate AC-urile au și deflectoare orizontale (lamelele care se deschid la pornirea AC-ului). O variantă bună este să directionați din deflectoare curentul spre sursa de căldură (fereastra spre sud sau vest, de exemplu).
Și poziția față de tavan trebuie luată în considerare. Admisia aerului din camera se face prin partea superioară a unitații interne, de aceea trebuie lasată o distanță minimă față de tavan (în funcție de aparat, aceasta poate varia între un minim absolut de 8-10 cm și 20-30 cm (recomandabil).
De asemenea, unitatea internă se montează orizontal. Spun asta pentru că am văzut unități montate înclinat, chipurile ca să se scurgă condensul. Unitatea internă are in interior o tavă pentru condens (înclinată) ce permite evacuarea acestuia fie prin stânga, fie prin dreapta unității, în funcție de poziția de ieșire a țevilor.
3.Realizarea găurii pentru traseul frigorific
Aici pot apărea mai multe situații:
- gaura prin perete. Se realizează ușor cu o carotă sau un burghiu de dimensiuni mari – 65 mm. ATENȚIE! Nu permiteți în nici un caz să vă găurească structura de rezistență a clădirii (grinzi, centuri)!
- găura pe lângă rama ferestrei
- înlocuirea unui ochi mic de geam cu panel și realizarea găurii prin acesta
Dacă doriți un aspect estetic la sfârșitul instalării, vă recomandăm să pozați mănunchiul ce conține țevile, cablul și tubul de dren într-un canal de cablu (sau matisate cu bandă de matisat). Totoddată, dacă acesta va fi mai lat decât mănunchiul (care are diametrul de 6-7 cm), respectiv de 8-10 cm, acesta (canalul de cablu) va putea fi amplasat orizontal (în prelungirea unității interne), iar panta va fi realizată prin poziționarea manunchiului înclinat în interiorul canalului de cablu. Dacă tot am vorbit de tubul de dren, ar fi bine să vă intereseze soarta lichidului rezultat în timpul funcționării (condensul).Astfel, dacă picăturile rezultate vor cade pe unitatea externă a vecinului de sub dumnevoastră sau pe pervazul din tablă a ferestrei acestuia, puteți fi sigur că veți fi somat să faceți ceva.
Soluția? O bucată de țeavă din polipropilenă sau pexal de 60-80 de cm. Țeava va fixată de suportul unității externe și conectata la tubul de condens. Astfel, condensul rezultat nu va șiroi pe perete. Practicarea unei găuri în burlanul de scurgere a apei pluviale și conectarea tubului condens în acesta este de asemenea o soluție. În cazul în care nu este posibilă asigurarea unei pante minime a tubului de condens, e bine să știți că se poate folosi o pompă de condens. Aceasta asigură evacuarea condensului din tavă la o anumită înălțime și distanță maximă (aceștia fiind parametrii principali ai pompei).
INSTALAREA CORECTĂ A UNUI AER CONDIȚIONAT
4. Montajul unității externe
Unitatea externă se montează în exteriorul clădirii (obligatoriu), pe perete, pe podea (trotuar, balcon deschis, etc), sau poate fi fixată de tavan cu ajutorul unor console adecvate. Indiferent de tipul consolelor, este recomandat ca montajul unității externe pe acestea să se facă pe amortizoare de vibrații.
În cazul montajului pe perete, trebuie luat în considerare dacă acesta (peretele) are sau nu are inca termosistem. În cazul în care peretele nu este înca izolat, țineți cont ca s-ar putea să-l izolați în timp și nu va costa în plus să optați de la început pentru o pereche de console mai lungi cu 10 cm.
Trebuie să țineți cont că circulația aerului prin unitatea externă se face dinspre perete spre exterior. Din păcate, am văzut multe unități externe montate când peretele încă nu era izolat, au venit “meseriașii” și au făcut izolația, între unitate și perete rămânând o distanță de 2-3 cm. Iar proprietarul nu a luat nici o măsură de remediere (schimbarea consolelor cu altele mai lungi sau prelungirea celor existente). Acest lucru va duce în scurt timp la o suprasolicitare a compresorului frigorific și defectarea acestuia. În plus, consumul de energie va crește datorită lipsei răcirii condensatorului situat pe unitatea externă.
Va trebui să țineți cont ca la final distanța între unitatea externă și perete să fie de minimum 10-15 cm. Cu cât mai mare distanța, cu atât mai bine. Circulația aerului se va face mai usor, condensatorul se va răci mai bine.
Pentru fiecare tip de perete, va trebui un kit de montaj al consolelor adecvat (dibluri + holzsuruburi).
În cazul în care peretele este deja termoizolat, va trebui să folosiți dibluri normale, dar holzsuruburi mai lungi cu grosimea izolației (de ex. de 200 mm în cazul unei izolații de 10 cm). Între perete și consolă, pe holzsurub se va atașa o țeavă de polipropilenă de 20 sau 25 mm în diametru și lungă cât grosimea izolației (100 mm în cazul de mai sus).
INSTALAREA CORECTĂ A UNUI AER CONDIȚIONAT
5. La instalarea unui AC de tip split trebuie avută în vedere și lungimea traseului frigorific.
Dacă distanța între unitatea internă și cea externă este foarte mică, cel ce instalează aparatul va trebui să lase o lungime minimă a traseului de 1,5 metri. Surplusul se face colac și se pozează lângă unitatea externă.
Cât privește lungimea maximă a traseului frigorific, aceasta este un parametru constructiv al fiecărui aparat și este specificat în fișa tehnică. Tot acolo veți găsi și diferența de înalțime maximă între unitățile internă și externă, care asigură o circulație în parametrii optimi a agentului frigorific.
Verificați dacă montatorul a executat o buclă în “S” la traseul frigorific în condițiile montajului unitătii exterioare mai sus decât unitatea interioară (acest lucru va permite ungerea corespunzătoare a compresorului).
INSTALAREA CORECTĂ A UNUI AER CONDIȚIONAT
6. Racordarea unităților internă și externă
Tot din experiență vorbind, când vă alegeți echipa care va instala aparatul de aer condiționat, în afară de preț și durata de așteptare până la instalare, este foarte indicat să-i intrebați și dacă vor vida instalația. Pentru asta vor avea nevoie de o pompă de vid.
Aparatul nou vine din fabrică încărcat cu cantitatea necesară de freon. Din păcate, din viteză sau din necunoaștere, unii „meșteri” nu recurg la vidarea traseului frigorific (care mai cuprinde acum și unitatea internă și traseul de țevi propriu-zis). Chiar și in cazul unui traseu foarte scurt al țevilor, vidarea este OBLIGATORIE. Nu spun că aparatul nu va funcționa dacă nu are loc vidarea, dar nu va funcționa în parametri optimi, generând și un consum de curent mai mare.
Vidarea instalației va permite și verificarea conexiunilor traseului frigorific, ceea ce vă va scuti de cheltuieli ulterioare cauzate de scurgerile de agent frigorific.
HVACR Experts Instalatii Climatizare Ventilatie Refrigerare Congelare Termice
One Response
[…] Climatizare ateliere, climatizare hale de producție, climatizare depozite, climatizare magazii / Ventilare spații producție, magazine, cafenele, restaurante, bucătării / Filtrare aer pentru reținerea particulelor și poluanților atmosferici; cu filtre tip G2, G3, G4, F5, F6 filtre cu carbon activ, filtre metalice, casete filtrante, filtre ventilo, filtre cu saci, filtre cu saci rigizi, saci filtranți. […]