Sisteme de ventilatie. Recuperare de caldura

CLIMATIZARE / VENTILATIE / REFRIGERARE / TERMICE / AUTOMATIZARI

Sisteme de ventilatie. Recuperare de caldura

September 14, 2021 HVAC 0

Recuperare de caldura. De ce este necesar aportul de aer proaspat intr-o incapere?

ERV & HRV Units Explained - YouTube

Daca esti la faza de proiectare a unui restaurant / fast food, a unui spatiu de birouri sau chiar a unei hale de productie trebuie sa ai in vedere urmatorul considerent: orice bucatarie, spatiu de lucru (home office sau corporate offices, cubicles) sau spatiu de productie necesita o minima ventilare plus un aport de aer proaspat pentru a conferii angajatilor un nivel de oxigen corespunzator, aerisirea constanta a acestuia si recuperare de caldura

Pentru a crea un mediu confortabil de lucru trebuie sa asiguram urmatoarele:

  • debit de aer suficient, in functie de destinatia spatiului / posturilor de lucru
  • introducerea aerului in incaperi cu cat mai putin zgomot si cu turbulente reduse
  • filtrarea aerului proaspat impotriva polenului, prafului si a altor contaminanti
  • asigurarea unui control al calitati aerului si un confort termic ridicat (fie ca e vorba de racire sau incalzire)
  • centralizarea sistemelor de ventilatie, aport de aer proaspat, filtrare, climatizare, exhaustare sub “umbrela” unei singure automatizari pentru un control sporit.
  • recuperare de caldura

Ventilatia spatiilor, aportul de aer proaspat cat si exhaustare aerului viciat aduc un aport considerabil in eficienta angajatilor. Astfel ca, instalarea unui sistem de ventilatie cu control al calitatii aerului poate creste productivitatea cu pana la 10%. Totodata, cercatatorii din Berkeley, California sustin ca in urma instalarii sistemelor de filtrare a aerului, rata de imbolnavire a personalului a scazut cu pana la 35% in majoritatea cazurilor studiate, corelata cu o crestere impresionanta a satisfactiei angajatilor.

In momentul de fata, multe societati, decaleaza investitia intr-un sistem de ventilare cu aer proaspat, fiind “speriate” de costul inital ridicat. Adevarul este ca raportul cost-beneficiu, indica clar un avantaj consistent in balanta economica anuala. De la satisfactia angajatilor pana la reducerea costurilor, toti acesti factori trebuie luati in considerare pentru a face o analiza obiectiva.

Recuperatoare de caldura

Bineinteles, pentru o eficienta ridicata trebuie sa ne orientam catre un recuperator de caldura. In majoritatea cazurilor acesta poate sa ne reduca costurile cu incalzirea/racirea pana la 80%.

Tipurile de recuperatoare:

  • in contra curent
Incalzire in pardoseala electrica consum: Heat recovery ventilator
  • recuperator de caldura rotativ

Classification and Types of Energy Recovery Systems | SpringerLink

  • aer-apa cu circuit inchis
Run around Coil and Closed Loop Heat Recovery System

Toate tipurile de recuperatoare au posibilitatea de cuplare cu alte echipamente HVAC precum: centrale de tratarea aerului, unitati de tip Rooftop, sisteme de ventilatie sau exhaustare, chillere, baterii de incalzire electrice samd;

Astfel, sistemul dumneavoastra poate fi configurat intr-o multitudine de feluri asigurand confortul termic si calitatea aerului pe parcursul intregului an.

Volumul de aer necesar

Schimburile de aer sunt un factor foarte important in confortul general oferit de sistem. Astfel, trebuie sa avem in vedere scopul deservit al incaperi, numarul total de oameni in incaperea respectiva si/sau alti factori care pot afecta calitatea aerului. (masini de gatit de ex.)

In general in spatiile de birouri trebuie sa avem in vedere un minim de aprox. 3.6 mc/persoana cu o viteza a aerului de la 2-5 m/s.

Sistem centralizat sau de-centralizat ?

Sistemele de tip CTA sau Rooftop sunt solutii centralizate care pot deservii spatii mari; dar totodata exista variante pentru spatii unde se doresc temperaturi diferite sau schimburi de aer diferite. Spre exemplu sistemele de tip Duct sunt o solutie ieftina care permit inclusiv racordarea tubulaturii de aer proaspat.

Protejeaza-te de COVID-19 cu sistemele noastre de ventilatie

Un alt aspect important pentru angajatii dumneavoastra este faptul ca sistemele noastre de ventilatie pot incorpora lampi UV pentru a combate 99% din virusi si bacterii, fiind in special concepute pentru a distruge virusul de tip COVID 19.

UV Light
Sistem de lampi UV impotriva COVID 19

Pentru cereri de oferta: office@tegia.ro / comercial@tegia.ro

Secrieru Andi Gabriel – General Manager

0729 961 388

https://tegia.ro/tegiaro/2021/09/07/portofoliu-service-si-montaj/

brulerie.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *